Gordijn verduisterend geeft behaaglijkheid en kijk gemak

Een wat zwaarder type gordijn dat goed past bij klassieke interieurs. Om een gordijn verduisterend mee te maken zou je er een keer achter moeten slapen. Zonder de sterke lichtinval van straatlantaarns of voorbijkomende auto’s krijgen je nachten rust en slaap je zalig in. Om dan in de ochtend weer kwiek uit bed te komen. Maar ook in de woonkamer kun je met zulke gordijnen meer van films en tv-uitzendingen genieten. Niet langer dat hinderlijke licht dat over je beeldscherm beweegt. Dat geeft een veel aangenamere kijkervaring. De verduisterende gordijnen hebben drie geweven lagen: een voorzijde, een achterzijde en daartussen een zwarte laag. 

Waarom is gordijn verduisterend op haar best?

Lichtwering is een kwaliteit van verduisterende gordijnen maar al het licht keren gebeurt maar bij een enkel type. De enigszins verduisterende gordijnen mogen zich al tijden verheugen op een ongekende populariteit. Kennelijk doen dit soort gordijnen iets goeds in de woningen want ze worden zeer goed verkocht. Waarom? Hoogstwaarschijnlijk om onderstaande vijf punten.

1 Geeft weldadige nachtrust

Voor velen is de beste plek om verduisterende gordijnen op te hangen natuurlijk de slaapkamer. Niet alleen de ouderkamer slaapt beter in het donker maar ook een babykamer heeft er veel baat bij. Als de kleine piraat of het kleine prinsesje overdag nog een middagdutje doet, moet hij of zij niet geplaagd worden door zonnestraaltjes. Daarnaast is ook de woonkamer vaak ‘behangen’ met gordijn verduisterend mogelijk makend dat je zonder storende weerspiegelingen op je scherm een avondje kunt bankhangen.

2 Isoleert goed

Natuurlijk wint 19 cm dik rockwool het qua isolatie van een gordijn. Maar behalve dat het tocht tegenhoudt, kan een verduisterend gordijn toch ook heel aardig isoleren. In de middeleeuwen wisten ze dat al, al noemden ze hun ‘gordijnen’ wandtapijten. De wat dikkere laag van verduisterend gordijn zorgt wel degelijk voor een isolerend effect. En ook dat scheelt weer iets aan energiekosten die alsmaar omhoog tikken. 

3 Gordijn verduisterend aanwezig in allerlei sterktes

Eigenlijk is verduisterend een te algemene term. Want niet alle soorten verduisteren evenveel. Een totale verduistering krijg je met black-out gordijnen. Hier komt geen sprankje licht meer doorheen, ook niet als je er een zaklamp tegenaan zet. Een goede werking dus, alleen hoeven veel mensen het niet zo bont en kiezen ze voor normaal verduisterende gordijnstoffen. Deze zijn niet helemaal lichtdicht maar maken het meer dan voldoende donker. Een nog iets ‘lichtgevender’ soort is van semi-verduisterende stof gemaakt. Dit type verduistert wel maar je blijft daglicht zien.

4 Gordijn verduisterend als vouwgordijn

Sommige mensen verkiezen vouwgordijnen boven overgordijnen. En in dit assortiment is ook een verduisterend type aanwezig. Vooral in kleine ruimtes is een vouwgordijn te overwegen. Die zit namelijk dicht op het raam en neemt zo minder ruimte in dan een normaal hanggordijn. De vouwgordijnen inmeten en plaatsen is wel een precisiewerkje. Als je dat niet nauwgezet doet, krijg je aan de randen toch licht naden.

5 Gewone gordijnen zijn te vermaken tot verduisterende gordijnen

Je keuze is gevallen op een bepaalde kleur, een mooi design en de stof van jouw voorkeur. Je hebt schitterende gordijnen gevonden. Helaas zijn het geen verduisterende gordijnen. Niets aan de hand! Zo’n gordijn is in een ommezien omgetoverd tot gordijn verduisterend tot en met. Je laat je lievelingsgordijnen in dat geval gewoon voeren met een verduisterende stof.