Aan de slag met isoleren vloer? Dit moet je weten

Wanneer je je huis gaat isoleren, is een van de eerste stappen isoleren vloer. Dit is cruciaal, omdat vocht vanuit de kruipruimte en via de vloer het huis kan binnendringen. Als je eerst de muren en het dak isoleert zonder de vloer aan te pakken, loop je het risico vocht op te sluiten, wat kan leiden tot vervelende vochtproblemen en schimmelvorming. In onze blog zullen we verschillende methoden van vloerisolatie bespreken.

Isoleren vloer vanuit de kruipruimte

De aanpak van de vloerisolatie is afhankelijk van de kruipruimte onder het huis. De meest effectieve methode is het aanbrengen van XPS isolatieplaten of glaswoldekens aan de onderkant van de vloer. Dit vereist echter een toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog, zodat de specialist onder de vloer kan werken en de isolatiematerialen kan aanbrengen. Als de kruipruimte wel hoog genoeg is, maar niet toegankelijk, moet je eerst een toegangsluik laten installeren voordat je met isoleren vloer kunt beginnen.

Als de kruipruimte te laag is, zijn er nog steeds andere opties voor het isoleren vloer. Je kunt ervoor kiezen om de kruipruimte uit te graven als dat mogelijk is, of je kunt alternatieve isolatiemethoden gebruiken, zoals isolatie aan de bovenkant van de vloer of bodemisolatie.

Houd rekening met extra kosten

Het isoleren van de vloer kan extra kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van een toegangsluik of het uitgraven van de kruipruimte. Een andere aanzienlijke kostenpost kan het vervangen van de draagvloer zijn. Als de specialist concludeert dat de vloer aan vervanging toe is, moeten deze werkzaamheden eerst worden uitgevoerd voordat de isolatie kan worden aangebracht. Het vervangen van de vloer is niet alleen arbeidsintensief, maar ook prijzig, dus dit moet worden meegenomen in de kostenberekening voor de vloerisolatie.

Bovenkant isoleren vloer

Als het niet mogelijk is om de onderkant van de vloer te isoleren, kun je ervoor kiezen om de bovenkant isoleren vloer. Na het verwijderen van de bestaande vloer kun je isolatiematerialen zoals steenwol of EPS isolatieplaten aanbrengen. Hoewel dit de minst ingrijpende methode is, is het ook de minst effectieve, omdat de kou nog steeds via de onderkant van de vloer kan binnendringen. Daarom is bodemisolatie een betere keuze.

Kies voor bodemisolatie als alternatief

Bij bodemisolatie wordt de kruipruimte geïsoleerd, of beter gezegd, de bodem van de kruipruimte. Een specialist brengt bijvoorbeeld EPS parels aan door ze vanaf de buitenkant van de kruipruimte naar binnen te spuiten. Het is essentieel dat bij het isoleren van de bodem een vochtwerend isolatiemateriaal wordt gebruikt om koudebruggen en vochtproblemen te voorkomen. EPS parels, PUR-schuim en glas- of steenwol zijn daarvoor de meest geschikte materialen. Door te kiezen voor de juiste isolatiemethode en materialen kun je een comfortabel en goed geïsoleerd huis creëren, wat uiteindelijk energie- en kostenbesparend zal zijn.

Isoleren vloer door een expert

De laatste tip is om altijd te kiezen voor een erkend bedrijf dat de expertise bezit om isoleren vloer zorgvuldig uit te voeren. Als je je vloer door Isolatiespecialist.nl laat isoleren, weet je zeker dat je ook na de klus optimaal profijt hebt van de oplossing.